Häck av björk och al?

Britt-Marie

I vår sommarstuga har vi väldigt mycket björk och al på tomten. Många av dem växer på rad mot stranden, som vätter mot nordväst. Jag undrar om det går att klippa dessa små träd, så att vi får en häck som skyddar mot vinden?

Som det är nu kapar vi ned dom helt och låter dem växa några år, för att återigen kapa ner dem. Vi pendlar alltså mellan allt eller inget. Kan man göra häck av al och björk och i så fall, hur går vi tillväga?

/Britt-Marie

Odla Svarar: 

Hej

Varken björk eller al är de bästa möjliga för en häck, men i en sommarstugemiljö kan de fungera då kravet för en perfekt häck kanske inte är så hårt där.

För att få en någorlunda snygg björkhäck bör du börja med unga skott, så kanske kan du börja ett par år efter att du har klippt ner björkarna helt och det har kommit nya skott. Klipp bara på årstillväxten, inte på de äldre grenarna, för om du klipper för hårt bryter björken inga nya skott på de grövre grenarna och det kan bli luckor i häcken. Klipp helst björkhäcken varje år för att den ska hålla sig snygg. Björkhäcken klipper du tidigt på vintern, fram till februari ungefär. Om du klipper senare kan den blöda.

Alhäcken tror jag fungerar på ungefär samma sätt, men jag har ingen egen erfarenhet om en sådan. Kanske att du kan fråga i forumet här hos Odla.nu om någon har erfarenhet av en sådan häck? Forumet hittar du här: Odla.nu forum

Med vänlig hälsning Sylvia