Ha ros i kruka?

Sonia

Hejsan

Jag flyttar snart till ett hus där ingen trädgård finns. Då vi inte vet hur länge vi ska bo där, tänkte jag bara anlägga en rabatt med sommarblommor och ha perenna växter i kruka.

Nu blev jag så förtjust i "Rumba"-rosen och undrar således: kan man ha den i en stor kruka? Om ja, vad är en passande storlek? Den kommer att planteras i marken den dagen vi har ett mer permanent hem. Eller kan man gräva upp rosor 1-2 år efter planteringen? Vad händer om inte alla rötter kommer med då, kan man klippa av dem och ändå ha en överlevande planta?

Tacksam för svar!

/Sonia

Odla Svarar: 

Visst kan man ha rosor i kruka, men sedan är det lite avhängigt vilken sort det är och var man bor någonstans. I zon 1-2 bör det inte vara något problem om man tar en rejäl så kallad isolerkruka (se t.ex. här: Lindesbergkrukan (http://www.odla.nu/artiklar/ute/tips-och-ideer/lindesbergskrukan/)) och dessutom baxar den mot en "varm" husvägg.

Men man kan också plantera i marken och flytta rosen senare. När man tar upp en redan planterad ros för flytt, klipper man grenarna rejält så att de kommer i takt med de eventuellt skadade rötterna, det brukar gå bra ändå.