Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Gyllenbär

Jag köpte en påse frö av Gyllenbär, Physalis pruinosa, förra året, men sådde först i år. Fröna grodde utmärkt och jag har haft plantor som växt över alla bräddar i kökslandet. Massor med frukter, men i stället för att bli c:a 1 cm stora, som det står på påsen, har de blivit stora som små tomater eller pingpongbollar, c:a 5 cm och alltså växt ur sitt "pappers" hölje. Och inte mognar de! Jag har prövat att låta dem eftermogna inne, men nej! Innan frosten kom var jag ju tvungen att plocka av allting så nu ligger de inne och är bara gröna, och jag får slänga den ena efter den andra för att de ruttnar!

Vad är det egentligen för Physalis jag har i fröpåsen? Jag har odlat Gyllenbär förr, för sisådär en 15 år sedan, och då blev de som de skulle: små och gula (de som hann mogna).

Är gyllenbär samma som de kapkrusbär man köper i livsmedelsbutiken?

Inger

Odla Svarar: 

Hmmm... det låter som om du fått fel frö, dessa låter snarare som någon annan art ur släktet Solanaceae, potatisväxter. Och där finns både ätliga och giftiga sorter. Så utan att ha sett dem kan jag tyvärr inte svara på vad du har fått. Hör gärna av dig till firman där du köpte fröna!

Sylvia