Gurkplantor med honblommor

kicki lindmark

Hej! Jag har sått gurkfröer 'Futura' F1 och 'Passandra' F1 och dom har kommit upp och är jättefina. Nu undrar jag hur jag ska göra för att dom ska få gurkor, de står att det bara är HONBLOMMOR. Hur gör jag då? Man ska även toppa sidoskotten över två blad, vad menas med det? Hoppas att ni kan ge mig svar jag är helt nybörjare på det här.

Tack på förhand. MVH Kicki

Odla Svarar: 

Hej! Det finns tre typer av gurka:

Den "vanliga" gurkan heter monoecious och har både han- och honblommor. Många gamla gurksorter är av denna typ och den kräver pollinering.

Om det på fröpåsarna står att den är 100% feminin, heter det gynoecious. Denna sort sätter alltså nästan enbart honblommor, men den måste fortfarande polineras för att det ska bli frukt. De brukar lägga ner några frön i fröpåsarna även till en sort som sätter hanblommor, vilka ska funka som pollinerare. Denna typ är jobbig därför att man måste ju så alla fröna och odla dem ihop för att vara säker på att få med hansorten.

Den tredje sorten heter parthenocarp och är en förädlad typ som sätter frukt utan befruktning och gurkorna har inga kärnor. Den kräver ofta varmväxthus, odlas oftast av yrkesodlare. Om sådana gurkor blir pollinerade kan de bli bittra i smaken.

Du ser skillnaden mellan han- och honblommor för att honblomman har en knöl under blomman, d v s den blivande gurkan. Hanblomman har ingen knöl.

Det där att toppa sidoskotten över två bladpar betyder att om det kommer sidoskott från huvudskotten, ska du inte låta dem växa, utan knipsar av toppen av dem när den har fått två par blad.

Hoppas detta förklarar saken någorlunda! Lycka till!

Med vänlig hälsning Sylvia