Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Gurkorna dog

Hej!!
Köpte gurk- och tomatplantor tidigt så jag inte skulle bli utan. Har varit frostfritt nu en vecka, hoppas så förblir. Ställde ut plantorna på dagen och in på natten. Vattnade dom. Men efter en vecka ca så blev gurkorna väldigt vissna, satte dom i växthuset med värme på natten men dom dog. Tomaterna blev lite bruna och skrumpna på bladen. Men dom repa sig när de kom ut i växthuset. Varför blev det så, de utsattes inte för frost men det blåste väldigt kallt när de stod ute på dagarna. Men vad jag funderar på var att de kanske inte tålde att stå rätt i solgasset en hel dag å i mörker på natten. Solen var ju väldigt varm fast det var kallt i luften.

M.v.h Jeanette.

Odla Svarar: 

Gurkor är mycket värmekrävande och tål knappast att stå ute alls, därför odlar man dom i ett växthus. Undantag är frilandsgurkan (Västeråsgurkan), men den ska inte heller ut förrän det har blivit ordentligt varmt. Så det var helt enkelt för kallt för gurkor, därför dog de.

Samma gäller delvis tomater. Det finns sorter som tål lite kyla när de väl är ordentligt avhärdade, t.ex. många ampelsorter, men de tycker inte heller om det. Kombinationen med kall vind och solsken är nog för mycket för vilken tomat som helst, de får skador.

Så odla nu dina värmekrävande växter i växthuset i fortsättningen, eftersom du har ett! Ha gärna värmaren på hela tiden när det inte är varmare än vad vi haft hittills, först när termometern börjar klättra upp till 20-snåret kan man stänga av den dagtid och man behöver också lufta. Du har väl ett automatiskt system för ventilation, en lucka som öppnas automatiskt om värmen stiger för mycket? Om inte, vore det bra att skaffa, liksom en bra bok om växthusodling! Bra också om du skaffar en min-max-termometer för växthuset och håller koll på hur varmt/kallt det är och har varit under dygnet.

Sylvia