Gurkodling på balkong

Kristina

Hej

Jag skulle behöva lite tips och råd kring gurkodling. Jag odlar på balkong högt upp i ett hus i Göteborg (zon 2?) med söderläge och tänkte ha gurka i en behållare som är ca 25 liter. Tror du att det räcker? Skulle den storleken även kunna räcka till en krasseplanta eller i bästa fall en mindre solros? Vad tror du? Eller finns det någon blomma/växt som trivs bra med gurka? Vet du någon bra gurka som skulle passa?

Har du något annat ord på vägen för att jag ska lyckas med gurka i år?

Vänliga hälsningar Kristina

Odla Svarar: 

Hej Kristina

Jag tror att det ska gå väldigt bra att odla gurka på Din balkong. Skydda för vinden och köp färdig planta eller så själv en sort som heter minislanggurka. Den är lättodlad, god och inte alls liten. 25 liter är kanonbra. Använd Hasselfors Ekologiska jord eller U-jord. Med den får Du garanterat bra resultat.

Tänk på att inte vattna närmast rothalsen för då an gurkplantan få vissnesjuka och dö. Plantera med gallerkrukan på om Du köper färdig planta. Placera alltid gurkan på toppen av en liten kulle så att jorden runt rothalsen inte blir för våt. Vänta med att sätta ut gurkan tills det blivit varmare. Gurka älskar värme och sol. Som underplantering kan Du sätta smultron, lobelia eller minisurfinia.

Lycka till.

/Jankov