Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Gunnera, Mammutblad

Hej!
Jag har ett jättefint mammutblad som jag inte vet hur jag ska sköta inför vintern och hoppas du kunde ge mig lite tips.

Jag vet att den inte tål frost, den dog nästan i våras då jag missade att det skulle bli frost, men den lyckades repa sig. Jag har förstått att jag måste klä in den väldigt mycket, men när gör jag det? Om jag väntar tills det blir frost kanske den dör, och det känns konstigt att täcka över den nu när den står i all sin prakt. En person tyckte jag skulle klippa ner den och sedan täcka noga, men visste inte hur mycket jag skulle klippa. Det bär mig emot att klippa den när den är så fin, den är cirka 40 cm hög och det största bladet är ca 30 cm i diameter. Hoppas du kan hjälpa mig hur jag ska göra, jag vill inte att den ska dö.

Undrar också hur jag gör i vår. När ska man ta av täckningen? Bor i zon 4 och har inte alltför mycket sol på tomten.

Vad är bäst att täcka med?

Vad händer om man skulle råka täcka för tidigt, många andra växter ska ju ha en köldknäpp först innan man täcker, det kan väl inte fungera på den här?

Slutligen blir jag jättetacksam om du har någon annan information om växten i största allmänhet just hur man ska sköta den. Jag har sökt på nätet så gott jag har kunnat men jag har inte hittat hur man ska få den att må bra, bara fakta om hur den ser ut m.m.

Många hälsningar från Madeleine

Odla Svarar: 

Här i Botan i Göteborg täcker man Gunneran när det har varit lite kallt först, så att bladen har fått sig en liten omgång. Idag står den ännu grön och fin, vi har ingen frost ännu. Man täcker med ett rejält lager torra eklöv, minst 50 cm tjockt runtom + luftig, torr vintertorv (obs! det är inte samma sak som torvströ, som samlar vatten!). Hos dig är det säkert bättre om du tar i minst 70 cm, du bor ju i zon 4. Sedan lägger man på en presenning (luftigt!) + hönsnät, som håller löven på plats.

En annan variant är att bygga ett "Gunnerahus" till den: bygg en rejäl stor trälåda som du fodrar med tjock byggfrigolit (10 cm tjockt minst). Täck marken tjockt med lecakulor. Sedan öser du massor av torra löv + granris över Gunneran och lägger på huset så att den bor varmt men luftigt över vintern.

Ha inte för bråttom att ta av täckningen på våren! Här i Gbg görs det gradvis en bit in i maj, när frostrisken bör vara förbi, men man har täckningsmaterial till hands bredvid och följer väderleken noga. Man tar alltså inte bort all material på en gång utan lättar på täcket gradvis, t.ex. tar bort hälften av löven men behåller huset, sedan resten av löven, behåller huset, till slut bort med huset också.

Under våren och sommaren kräver den massor av näring fram till juli, mycket vatten ska den också ha. Torvblandad matjord är lämplig till den.

Sylvia