Gulnande tomatblad - felvattnat?

Torbjörn

Hej

Jag har ett stort behov av att få information om hur mycket jag skall vattna mina tomater.

Jag hade dragit upp dem från frön och de tog sig fint. Jag omplanterade dem till hinkar med jord och ställde dem i växthus i fat som jag vattnade i. De tog sig jättefint och var kraftiga och mörkgröna. Mycket blommor. Men mitt i sommaren började bladen bli gula och falla av. Trots det har det blivit mycket tomater som smakar bra - i princip på "bar kvist".

Min fråga: Att bladen blir gula och vissnar, beror det på att de fick för mycket vatten så att rötterna ruttnade genom att de stod i vattenkar? Jag försökte låta vattnet torka upp mellan påfyllningarna. Är det bättre att hinkarna med tomatplantorna står direkt på jorden i växthuset? I så fall - hur kan jag veta hur mycket vatten jag skall ge i varje hink, och hur ofta?

Var kan jag läsa mer om just detta problem?

Tacksam för svar!

/Torbjörn

Odla Svarar: 

Man kan knappast vattna tomater för mycket, de älskar vatten! Min gamla trädgårdslärare sa att vattna tomater dubbelt så mycket som du tror att det behövs och så ta det en gång till! Men det är bra om det inte står vatten på fatet hela tiden, utan det får torka upp mellan vattningarna så att rötterna får luft.

Det som fick bladen att gulna kan däremot vara näringsbrist. Tomater är väldigt näringskrävande, man får i princip blanda i flytande grönsaksnäring vid varje vattning, men ta i så fall lite mindre än om du gödslar en gång per vecka.

Bättre lycka nästa sommar!