Gulnande idegran

Jörgen

Hej

Planterade i våras en lång häck av idegran 'Hillii' efter konstens alla regler, med 50x50cm planteringsdike och planteringsjord rekommenderad av plantskolan. Allt har gått bra till för några veckor sedan när alla plantorna började gulna, ett problem som sedan blivit värre för varje vecka som går. Plantorna är gula på de yttre grenarna och fortfarande gröna i centrum av plantan. Det beror inte på torka, jag har vattnat hela sommaren vid torka och nu när problemet kom, har det ju regnat varannan dag. Jag har inte gödslat detta första år, tänkte göra det till våren.

Vad kan gulnandet bero på och vad kan jag göra för att den friska gröna färgen ska återkomma?

Mvh Jörgen

Odla Svarar: 

Hej

Torka bör det ju inte vara denna sommar, men det kan vara det motsatta, alltså för mycket vatten som har drabbat din idegranshäck. Hur är ditt planteringsdike, det är väl inte grävt i styv lera så att vatten kan stå där utan att kunna rinna bort eller sugas upp av jorden omkring?

Jag kollade också med en verklig expert på området, dendrologen Björn Aldén i Göteborgs Botan.

Så här säger Björn: "Det finns ingen möjlighet att säkert avgöra vad som hänt med idegranarna. Troligen ligger problemet i marken. Hade det varit gulnande idegran överlag skulle jag gissat på kvävebrist orsakat av täckbarken om du lagt ut det. Fortsätter gulnandet genom raden kan det vara detta. Gödsla i så fall till våren. Om det inte är kvävebrist är det troligen svamp av något slag. Går som sagt ej att avgöra. Åtgärd om svamp: tag bort angripna exemplar, sanera marken."

Med tanke på ovanstående tycker jag att du bör påtala problemet med dina idegransplantor för plantskolan innan garantitiden går ut ifall att du behöver byta plantor, men som Björn säger, gödsla idegransplantorna till våren och se vad som händer. På våren eller nu på senhösten kan du också knipsa av de gula grentopparna, men toppa inte själva plantan innan den är fullvuxen.

Med vänlig hälsning Sylvia