Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Gulnande blad...bland annat...

Hej Björn!
Har under 1 år skaffat mig 3 olika s.k. nybörjar Orkidéer, som jag gillat. Har haft de i ett fönster mot söder, utan persienner, sen i Nov då jag flyttade hit. Har jag läst att de inte verkar vilja ha direkt solljus på sig, så jag har beställt nya persienner inför vintern.

Nu har jag haft blommorna ute på balkongen över sommaren. Speciellt den vanliga Rosa Brudorkiden har fått en ordentlig stängsel med en jättemånga blommor. Men bladen började gulna, tror att det beror på att jag bor högst upp på 3:e våningen så jag har ingen balkong över mig, kanske kom det för mycket regnvatten på dem. Så jag har flyttat in de under den lilla takremsa som finns, ca ½ meter. På en låg trätrall. Lite mindre med sol också. Jag har klippt bort de 2 blad som var mest gula, resten har lite grönt kvar, hur kommer det att gå med dom...?

Låter de växterna f.ö. få torka ut nu efter all regnvatten som öste ner förut. En annan blommade 3-4 fina blommor, en Orkidé som jag räddade för 29 kr på affären.. (Nån annan sort, vet dock ej vad, tittar mest på utseendet bara.) Bladen vissnade också ner när de var på väg att komma upp som nya, de växer liksom rakt upp i en bladbukett var för sig, med tjocka "bottenstammar". Kanske var det vattnet också. En bladbukett finns kvar av ca 4-5, dock inga blommor nu längre.

Finns det chans för de att komma igen, speciellt bladen då?

Orkidé Nr 3 köpte jag förra helgen, samma släkte som Brudorkiden.. Har väl lärt mig lite av misstagen nu, tror jag, så den verkar bra än så länge... Hoppas det!

Har inte varit så mycket för blommande blommor förut, mest Gröna växter, men jag tycker att de här växterna är så speciella och spännande, så jag vill ju att de ska må bra & vill inte att de vissnar för mig. Speciellt inte när jag jobbar som Trädgårdsarbetare (Säsongare på Kyrkogård), så jag vet ju att jag har Gröna fingrar, men  tydligen inte med Orkidéer... ännu.. Så det kan ju vara bra att få prata med en specialist inom det området!

Hoppas du kan hinna ta dig itu med mina undringar!
Hälsn Marianne

Odla Svarar: 

Hej Marianne,
Din Brudorkidé kan ha fått vatten stående i rosetten. Om det sker kan rosetten ruttna vilket gör att plantan vanligtvis dör. Ibland kan det komma sidoskott så ha kvar plantan och ge den vatten till dess att du ser att den är helt död (om den inte klarar sig). Se till att substratet i krukan torkar upp mellan vattningarna.

Den andra orkidéer var troligen någon typ av Oncidium eller Cambria. De behöver ganska mycket vatten, men inte ha vatten stående runt rötterna. Kan det vara orsaken till problemen?

Jag kan rekommendera att du läser mina artiklar om släktena i fråga: Phalaenopsis, Oncidium.

Hör sedan av dig om du behöver fler råd.
Vänligen,
Björn