Gulnande blad på citronträd

Linda Meinhardt

Hej!

Helt plötsligt upptäcker jag att mitt citronträd fått gula fläckar på sina blad. Det gula börjar runt bladnerverna (se bild). Plantan har hela tiden stått i vårt vinterbonade uterum och trivts mycket bra. Den har haft samma citrusjord som jag planterade den i när vi köpte den för ett år sedan. Den har nyligen blommat med 36 blommor och har sålunda en massa små gröna frukter, men där även några sådana börjar gulna och ramla av (men inte alla). Den hade här på vårvintern spinn och jag har sprayat med såpavatten med lite rödsprit i. På senaste tiden har jag dock inte sett något spinn och har bara duschat med vatten. Då det gärna blir uppåt 45 grader i uterummet trots fördragna gardiner måste jag vattna nästan varje dag. Jag har använt citrusgödning men inte så mycket, ca 1.5 ml till 1,5 l vatten. Eftersom jag vattnar så ofta har jag inte i varje gång utan det har kanske blivit ca var fjortonde dag. Vad kan det gula bero på? För lite gödning (borde knappast vara för mycket)? För kallt vatten? Den såg aningen slokande ut dagen innan jag upptäckte det gula - blev den för torr? Tack på förhand!

Odla Svarar: 

Hej!

Din citron kanske helt enkelt är trött på vintern? Den har klarat vintern och nu kommer våren med mer ljus och värme, men nu har den kanske tröttnat helt enkelt. 

Det bör inte heller vara så varmt som 45 grader, särskilt under vintern vill den ha 5-10 grader. Men pröva att hålla dörren på glänt till uterummet under dagtid när det är plusgrader så att citronen får börja vänja sig på svalare luft och utelivet. Akta dock att inte vända eller skaka på trädet, då kan det tappa karten. 

Att öka gödslingen kan vara en möjlighet, då kvävebrist syns just som sådana här gula partier mellan bladnerverna. Under vintern behöver du knappast gödsla alls men väl nu på våren och sommaren. 

Se också till att den aldrig torkar ut men den ska inte heller vara dyblöt. Om du inte ska byta jord nu så lägg på nytt citrusjord på den gamla men inte så att den täcker mer av stammen än förr. 

Med vänlig hälsning
Sylvia