Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Gulnad avenbok

Hej,
Vi satte en avebokshäck i våras och den har tagit sig ok, dock så har mer än hälften av plantorna tappat sin gröna bladfärg och bladen har istället gulnat/blivit brunaktiga. Häcken är planterad i ett rejält brett och djupt planteringsdike grävt med maskin (1 m brett och 80 cm djupt ca) och ifyllt med bra planteringsjord utblandat med kogödsel, med lite benmjöl inblandat. Vi har även i början av sommaren lagt på minimalt med blåkorn. Vi har vattnat noggrant, mestadels med droppslang.

Invid häcken har vi planterat sommarblommor och lite grönsaker, men jag har ändå svårt att tro att konkurrensen skulle vara övermäktig eftersom jorden är så bra.

Jorden runtomkring planteringsdiket är däremot riktigt dålig, stenig, med gamla rötter. I närheten växer en stor rododendron och en enorm tall. Jorden runtomkring avenboksplanteringen är alltså tämligen sur. Kan detta spela roll? Den gillar väl egentligen mer kalkrik jord? Men den borde ju inte ha hunnit skicka ut rötter utanför sitt dike, tycker jag?

Jag har letat efter skadedjur eftersom en hel del blad är ätna och har blivit bruna i kanterna. Det finns tvestjärtar har jag sett. Dock är inte endast de ätna bladen missfärgade, utan samtliga blad på de påverkade plantorna.

Vad kan vara fel (om något) tror du och hur bör i så fall detta åtgärdas?

Tacksam för svar!
Alexander

Odla svarar:

Det kan vara frågan om reaktion på surjord som läcker in i planteringsdiket från omgivningen. Så pröva gärna att kalka ett par gånger per år.

Sedan kan jag också tänka mig att du fått två olika sorters avenbok alt. att de fula är ett restparti av något som stått länge och torkat upp i plantskolan.

Men du bör väl ha fått garanti? Så jag tycker du bör påtala detta nu med en gång med plantskolan där du köpte plantorna, så att du blir garanterad att få nya plantor, om dessa inte skulle komma igen på våren. Men vänta gärna alltså till våren och se om kalkningen skulle hjälpa.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB