Gula tujor

Björn

Hej Sylvia

Mina tuja 'Brabant' har börjat att bli gula under vintern. Är det ett dåligt tecken på att den inte har överlevt vintern?

Vad ska jag gödsla med till våren?

Mvh Björn

Odla Svarar: 

Hej

Tyvärr är det ett dåligt tecken att tujorna gulnar. Det har hänt med väldigt många vintergröna växter i vår eftersom det har varit så kallt samtidigt som solen har gassat på plantorna, så de har helt enkelt drabbats av tjältorka. Att täcka växterna under vårvintern med solskyddsnät skulle ha hjälpt något, men skyddet skulle ha behövt läggas på redan i februari. Läs mer om det här: Skydda städsegröna växter

Sedan beror det på hur illa det är med dina tujaplantor, om de har överlevt eller är döda. Det visar sig nu på våren när det är dags för tujorna att börja växa igen. Om de drabbade tujorna är helt torra och tappar barren när du rör vid och i dem, så är det kanske kört. Då hjälper det tyvärr inte med att gödsla. Om tujorna däremot känns saftiga och friska även om de är lite gula, så kan det hjälpa att börja vattna igen och hoppas på att det kommer nya friska skott. I så fall kan du också gödsla tujorna nu på våren, ta något allmängödselmedel typ NPK, Blåkorn eller liknande.

Med vänlig hälsning Sylvia