Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skydda städsegröna växter!

De städsegröna växterna har tuffa tider nu med evighetskyla och sol. Det är gassande sol under dagarna och svinkallt på nätterna. Det är ingen bra kombination och växterna lider. Solskydda buskarna nu om du inte redan har gjort det tidigare under vårvintern.

Av Sylvia Svensson

När solen börjar gassa under vårvintern, bör du så tidigt som möjligt solskydda de städsegröna växterna som utsätts för sol och inte längre skyddas av snön. Solskyddet hindrar busken från att drabbas av så kallad tjältorka, som annars lätt uppstår när solen värmer samtidigt som marken är frusen.

Växterna torkar ut

De städsegröna växterna har ju blad eller barr året om och därmed andas de och avdunstar vatten via bladens så kallade klyvöppningar. Dessa öppningar brukar vara stängda när det är frost och marken är frusen under vintern, men när vårvintersolen gassar på växten luras den att tro att det är vår och öppnar sina klyvöppningar. Då behöver den också snabbt suga upp vatten ur jorden för att ersätta det som försvinner. Om marken är frusen går ju inte detta och växten braddas av tjältorka.

Resultatet av tjältorka är att blad och barr torkar ut, men detta syns inte förrän på våren när marken har tinat upp och det verkligen är dags för växterna att vakna. Då blir dessa skadade växter allt torrare och tills slut tappar de gnistan helt och ger upp, trots att man då försöker vattna.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Mycket utsatta

Särskilt för unga tujaplantor kan solen vara helt förödande, de frystorkar upp helt enkelt och blir bruna och fula, i värsta fall dör de helt! Därför bör man skydda nyplanterade tujahäckar med en vinterskyddsväv så fort solen börjar värma i februari. Detta skydd bör man ha åtminstone de tre - fyra första vintrarna, alltså tills plantorna har utvecklat djupare rötter som når under tjälen.

Andra växter som är extra utsatta just nu är till exempel de storbladiga växterna som bambu, mahonia, lagerhägg och rododendron i soligt läge. Särskilt rododendron har grunda rötter som också utsätts för hårt frost. Du kan försöka lägga skydd även över rötterna i form av grangrenar, torra löv, gräs och halm eller barkmylla.

Men det skadar inte att skydda alla de andra vintergröna växterna också om de sticker ovanför snön och särskilt om de står i soliga, blåsiga lägen. På skuggsidan däremot behöver de inte täckas om inte solen eller uttorkande vindar når dem.

Även känsliga klematis och rosor behöver skyddas mot vårsolen så att de inte vaknar för tidigt och sedan fryser under kalla nätter. Juteväv passar bra till detta.

Så kan skyddet se ut

Solskyddet kan se olika ut, det viktiga är bara att det hindrar solen att gassa direkt på bladen och det ska vara av sådan kvalitet att det andas så att det inte blir varmt där under. Det kan vara julgranens sista tjänst, det vill säga, granruskor lagda över busken.

Det kan också vara grön så kallad vinterskyddväv som säljs i plantbutikerna eller varför inte gamla potatissäckar av jute. Men vilket lätt, icke-vattensamlande, luftigt material som helst kan komma i fråga, bara det inte är så tätt att växterna möglar där under och att man helst själv tål att titta på det så länge det behöver ligga framme. Det viktigaste är att man täcker, inte vad man täcker med.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB