Gula tujor

Jörgen

Planterade 30 m häck av 75 st tujor 'Brabant', 80-100 cm höga, i våras. Bor i Västsverige. De har vattnats flitigt med bevattningsslang. I augusti började några av plantorn gulna, nu på hösten är ca 40 % av plantorna gulbruna till färgen, en del av bladen var bruna och ramlade av bara man rörde dom. De är i mitten av häcken plantorna är gula, i kanterna ser de riktigt fina ut! Vad kan detta bero på? Kan de repa sig och bli gröna o fina igen? Kan man göra nåt åt de förutom att ta bort de bruna lösa bladen? Hur länge in på hösten behöver man vattna? /Jörgen

Odla Svarar: 

Hej!

Nu misstänker jag att det är något med jorden som inte stämmer i mitten av rabatten, eftersom det bara är där de gulnar. Kan du ta ett spett och känna efter om det kanske finns byggskräp eller stenröse eller något liknande under jorden just där? Akta dock rötterna när du spettar! Eller är jorden av sämre kvalitet just på denna plats?

Det är inte så mycket du kan göra åt det i nuläget, men påtala plantskolan nu, du bör ju ha garanti på plantorna. Ta gärna med ett foto och visa upp. Om du erbjuds nya plantor, är det dock klokast att i så fall ta ett tillgodokvitto och plantera de nya tujorna till våren.

Du kan annars vänta till våren och se hur det ser ut då. Skaka gärna bort de gula barren om det stör. Om de inte börjar bli bättre under försommaren så ta upp plantorna och kolla hur det ser ut under jorden. Byt eventuellt till bättre jord och sedan plantera nya plantor.

Med vänlig hälsning Sylvia