Gula blad - gröna nerver

Sylvia

Hejsan

Har en fråga jag verkligen behöver hjälp med. Har problem med vissa växter, en del i kruka, en del i trädgården, vissa i växthuset som visar tecken på att vissna under växtsäsongen. Alltså, de gulnar inte som vanligt, utan de gulnar svagt och börjar se typ variegerade ut. Men till slut ser man att de blir gula överallt utom runt och utmed bladnerverna.

Jag har fått för mig att det är någon bristsjukdom eller om det kan vara för mycket av nåt, kanske kväve eller vad kan orsaka detta? Jag har haft samma problem i flera år. Och som sagt det kommer på olika växter, både krukväxter i kruka, trädgårdsväxter ute, och i år min vinranka i växthuset blev helt melerad, fast alla bladnerver var helt intakt gröna.

Tacksam för tips för det är ju inte roligt att se dem blir så här. Bifogar en bild på mina druvor i juni i år. Man ser tydligt att bladen börjar blir marmorerade med gröna bladnerver och bladen blir varefter gulare och gulare. Jag kan nog leta fram fler bilder för att visa om du behöver för att kunna hjälpa mig

Hälsningar Sylvia

Odla Svarar: 

Hej namne

Detta fenomen kallas kloros.

Det är vanligt särskilt på växter som gillar surjord, som rhododendron, hortensia, magnolia med flera, och som även vissa vindruvor gör. Om man har gett sådana växter för kalkhaltig jord, det vill säga om pH-värdet är för högt, så reagerar de på detta sättet. Ofta är det alltså pH-värdet som är boven och inte brist på vissa ämnen som järn eller mangan, även om de också kan påverka. Gödsla lagom med passande gödselmedel och kolla vilken jord du har, ifall din vinranka är av den typen som vill ha surjord, till exempel av labruska-typen.

pH-värdet är dock inte den enda förklaringen till kloros. Även extremväder kan orsaka sådant här, och det har ju under ett par år inte varit någon sommar att tala om och vintern har varit extremt kall. Frost på våren kan orsaka skador på både blad- och blomknoppar som sedan visar olika sorters skador.

Krukväxter kan också reagera på detta sättet om de plötsligt flyttas från ett fuktigt, ljust och lagom varmt växthus till ett boningsrum med torr och varm luft och dåligt ljus, vilket ju ofta är fallet när vi köper växter i en Garden Center.

Hoppas detta hjälper dig på traven. Du hittar mycket mer att läsa på om du googlar med kloros.

Med vänlig hälsning Sylvia