Gul lime?

Per Risberg

Hej. För något år sedan köpte jag en liten lime-planta av er. I år har det kommit 6-7 ganska stora frukter (som golfbollar). I förra veckan tog jag två av dem för de började gulna lite och jag trodde att ev. var på att ruttna eller så.

De låg sedan i 3-4 dagar på köksbänken (tillsammans med några äpplen) och hux flux var de nästan helt gula och när jag skar upp dem var fruktköttet gult/orange (som en clementin). Strukturen ser ut som en lime, tunt skal och tunna klyftväggar. Smaken inte riktigt som en lime, kanske lite clementinsmak men väldigt god. Min fråga är nu, är detta en lime eller vad? Bifogar bild /Per

Odla Svarar: 

Hej!

Jo, det är en lime. De limefrukter som vi köper i affären säljs oftast som "råa", de är inte mogna och därmed gröna. Men låter du en sådan lime mogna, helst på träd, så blir den också mer eller mindre gul så småningom om den inte hinner torka medan du väntar.

Helt mogna limefrukter är alltså gula men de säljs alltid som gröna. Jag är inte säker på varför - kanske för att göra det lättare att skilja lime och citron.

Med vänlig hälsning Sylvia