Gul klockmalva, Fuchsia Tour Eiffel och murgröna.

Åsa Uddén

Min gula malva blommade fantastiskt under försommaren. Nu ser den jättetråkig ut och jag skulle vilja klippa ner den redan nu. Kapade topparna efter blommningen för den blev så ranglig. Nu är den ca 60 cm hög och bor i en kruka i ett söderfönster. Undra också över en Fuchsia 'Tour Eiffel' som blommar nu men även den är väldigt ranglig och har blivit över en meter (och det är väl meningen när man heter 'Tour Eiffel'). När och hur mycket kan jag klippa ner den? Senare tänkte jag ställa dem båda i trapphuset som är mycket ljust och högst 15 grader där har min murgröna övervintrat nu i några år. På sommaren står den i skuggan på en söderbalkong och växer mycket då. Men på nåt sätt skulle jag vilja fortsätta att njuta av den även under vintern. Hur skulle den må inne i lägenheten vid ett söderfönster? Hälsningar Åsa Uddén

Odla Svarar: 

Du kan mycket väl toppa klockmalvan nu och använda det bortklippta som sticklingar. Bättre tid att rota sticklingar är dock på våren. 

Fuchsian 'Tour Eiffel' är meningen att vara en hög växt, men även den kan du toppa så den blir bredare och inte så hög. Gödsla den så länge den blommar. Du kan ta in den i lägenheten ett tag men i värmen blir den ganska snabbt ful och slutar blomma, då fuchsian är en riktig ruskvädersblomma som trivs ute så länge det inte är minusgrader! Trappuppgången låter som en bra övervintringsplats för båda.

Murgrönan trivs inte särskilt väl inne i lägenhet utan får lätt spinn, den behöver stå svalt.

Sylvia