Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Gudaträd, Ailanthus altissima

Hejsan!
Vilket träd är det vi har? Alla experter jag frågat har olika förslag. De två mest förekommande är GudaTräd och Rönnsumak.

Anledningen till att jag behöver veta detta är att det måste beskäras snarast och man beskär på olika sätt beroende av vilket träd det är.

Bilder på trädet ligger i mitt fotoalbum.

Pia

Odla Svarar: 

Gudaträd, Ailanthus altissima, tror jag det kan vara, men jag skulle behöva veta några mer saker för att vara säker.

1. Var bor du? Gudaträd är endast härdig i zon 1, förutom i mycket skyddade lägen går det kanske även i zon 2.

2. Hur ser det ut på hösten? Tappar det bladen tidigt och är utan höstfärg = gudaträd. Om det däremot får lysande rödorange höstfärg, är det nog ändå en rönnsumak

3. Hur ser bladen ut på våren? Röda?

4. Hur ser ev. blommor ut? (Jag har aldrig sett det blomma i Sverige)

4. Om du kramar sönder ett blad, hur luktar det då? Om det luktar som gamla välanvända tennisskor :-) så är det säkert ett gudaträd!

Ang. beskärning av gudaträd: det ska inte beskäras hårt, eftersom det resulterar i mycket långa, fula skott som fryser ner under nästa vinter plus ev. en massa rotskott. Om du ändå ska beskära gör det nu bums, egentligen under tidig vårvinter.

Sylvia