Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Grusgårds prinsessor

Hejsan Sylvia,
hoppas att du kan hjälpa mig med att återfinna mina barndoms "grusgårds prinsessor".

I min mormors trädgård växte det små vilda "lejongap" i olika färger, tvåfärgiga som lupiner fast i bleka pastell färger - växten ser övrigt ut som mini lejongap, för riktiga lejongap är för höga, stora och kraftiga! De är ca 30 cm som högst och var svåra att bryta av, de kom hellre upp med roten...

De kom varje sommar och växte i de karga torra och stekheta grusgångarna. Om de frösådde sig varje år eller om de var perenna har jag ingen aning om. De finns inte längre min morbror anlade en gräsmatta på gruset och efter det så kom de aldrig åter - (betyder det att de frösådde sig varje år....?) För om de hade perenna rötter så borde de väl unnat tränga igenom gräsmattan ändå?

Snälla hjälp mig att återfinna dessa sommarens små prinsessor - så mina barn kan få glädjen att plocka denna mångfald i mina grusgångar!! De är mycket plockvänliga och bjuder in till sommarprakt både inne och ute i det grå gruset!!

Finns det frön?

Vänligen Lena

Odla Svarar: 

Jag misstänker att det kanske rör sig om strimsporre, Linaria repens, eller alpsporre, L. alpina.

Kolla bilderna här och här.

Om det är den sistnämnda så finns dom att köpa som frö, t.ex. Thompson&Morgan har dom.

Sylvia