Grönsaksland - tips

Angelica

Hej Sylvia

Jag och min man har ett landställe i Västerås (zon 2/3) med stor lummig trädgård. I år är vår plan att för första gången ge oss på lite grönsaksodling! Vi tänkte oss morötter, sockerärtor, squash och lite sånt.

Nu funderar vi över hur vi bäst ska göra detta, vi har en tilltänkt plats där det är sol större delen av dagen men vet ej vilket odlingssätt som är mest lämpligt för just oss (pallkragar, friland osv). Vi är där var och varannan helg vår-sen höst så det vi tänker mest på är just bevattningen.

Har du några tips på hur vi på bästa sätt ska planera vår odling? Har du tips på trevliga grönsaker att odla med tanke på våra förutsättningar tar vi tacksamt emot dem!

Vänlig hälsning Angelica

Odla Svarar: 

Om ni nu har gräsmatta på stället ni tänkt er grönsaker på, kan ni göra på olika sätt.

Enklaste sättet är att börja med en rad pallkragar, eventuellt med bänkfönster på vissa, lagda på en markduk direkt på gräsmattan och fyllda med bra grönsaksjord. Stallgödsel kan man lägga underst också. En del pallkragar kan vara dubbla och till och med tredubbla beroende på vad ni tänkt odla, det vill säga hur djup jord som behövs.

Det andra sättet är att odla direkt på jorden genom att helst på hösten vända grästorven upp och ner så att den förmultnar och eventuella pingborrelarver kommer till dagen och äts upp av fåglar eller förfryser. Sedan på våren kan man lägga till stallgödsel och mer matjord om det behövs och under det första året odla potatis för att jordbearbeta det hela rejält.

Ett sätt att bevattna under tiden ni inte är där är att ha en droppbevattningsslang påkopplad över jorden. Det finns till och med sådana som man kan koppla till en bevattningsdator som man styr med mobilen! Tekniken går framåt...

Vad ni ska odla där är ju förstås beroende på vad ni tycker om att äta. Inte ska man odla sådant som man aldrig brukar laga. Så vad jag tycker att ni kan börja med är ju egentligen oväsentligt, men plocksallat, sommarmorötter, rädisor, mangold, persilja, sockerärter, brytbönor och sommarsquash kan man ju testa! Brukar alltid lyckas bra.

Lycka till!