Gröna växter för vertikala trädgårdar

Louise Stevander

Hej, vi är en liten grupp arkitektstudenter som inom ramen för en skoluppgift utformat en keramikplatta att fästa utomhus på fasader till byggnader. Dessa är möjliga att fylla med en liten mängd jord. Nu behöver vi tips på gröna växter och plantor som är tåliga och klarar att växa med endast begränsad mängd jord. Vertikala trädgårdar är populära inom arkitektur idag men bygger på fiberdukar och har ett helt annat system för växternas rötter. Vad vi har gjort är snarare en väggfast kruka. Hoppas du har några goda råd om växter som är gröna större delen av året som klarar dessa förhållanden...

MVH Louise - Chalmers Arkitektur

Odla Svarar: 

Hej Louise m.fl.! Spännande projekt ni tagit er an. Växter för torra växtplatser finns, men att dessutom begära att de ska vara vintergröna (för ni menar inte städsegröna, hoppas jag) i vårt klimat är eventuellt att begära lite mycket. Jag antar att ni löst bevattning och näringstillförsel. P.g.a. den lilla mängden odlingssubstrat kanske man får tänka sig växter med små krav på tillvaron, såsom sedumväxter, taklök, sanddynväxter t.ex. strandtrift, strandråg, fårsvingel mm. Ingen av dem är vintergröna precis. Dessutom kommer jorden att bottenfrysa på vintern med eventuell växtdöd som följd. Kanske inte det svar ni hoppats på.

Inomhus (t.ex. gallerior, fina kontor osv) kan man dock tänka sig en helt annan flora med ett mycket frodigare intryck. Där fryser inte jorden och plantorna är skyddade mot väder och salta vindar. Tänk t.ex. fullt av orkidéer på en vägg. Det hade varit maffigt.

Jag tycker att ni ska kontakta Veg Tech och diskutera vidare med dem.

Lycka till! Med vänlig hälsning Karin