Grenarna/knopparna i mina röda vinbär angripna

Har två röda vinbärsbuskar (gamla). De har de senaste åren haft kala grenar/grenar mitt bland de friska grenarna som jag successivt klippt bort.

I år är mer än halva ena busken kal och det kommer inga blad/knoppar alls eller väldigt sparsamt på dessa kala grenar som ser mer eller mindre döda ut.

Har försökt läsa på med hjälp av google, bl.a. hittar jag beskrivning av angrepp av Vinbärsknoppmal (Kessleria ruphella) resp av vinbärsmal som tycks likna det jag drabbats av. Däremot ingen beskrivning av hur man på bästa sätt botar/häver angreppet.

Jag är fäst vid mina gamla buskar så jättetacksam för råd och dåd,
cykelmamman/helene

Odla Svarar: 

Behandla med insektsmedel tidigt på våren, egentligen redan vid "grön spets". Det är så att larverna övervintrar i knopparna, så under senvintern kan man ta in några grenar, driva i vatten och kolla om det kan sitta några larver i knopparna, som vanligen är något större och mer uppsvällda än friska knoppar. Då vet man om man ska sätta in åtgärder när de börjar visa grönt på våren. Det finns flera miljövänliga insektmedel i handeln, fråga efter ett passande.

Nu på senvåren, när de redan är där, är det enklast att ta bort sådana knoppar som är infekterade, och bränna dem.

En nerklippning av alla gamla grenar kan också hjälpa, om man sedan bevakar noga de yngre.

Kanske kan du också fundera på om du skulle byta ut de gamla buskarna mot nya, friska E-plantor, som är friskare än många gamla sorter, men inte nödvändigtvis godare.

Sylvia