Gräsmattan på våren

Johnny

Hej

Jag får så många olika signaler på hur man ska "starta" året för sin gräsmatta. Det senaste är NPK 21-4-7 i mars/april samt vertikalskära - hur ser du på detta? Jag tycker det är svårt att få ett objektivt svar beroende på vem man frågar. Genom att läsa på nätet så blir man ju än mer förvirrad.

Hjälp!

Mvh Johnny

Odla Svarar: 

Hej Johnny

Du ska absolut inte gödsla gräset eller annat i trädgården förrän jordtemperaturen stigit stabilt till 6-8 grader. NPK 21-4-7 innehåller oerhört mycket kväve och denna är direkt upptagbart för gräset, vilket innebär att om inte gräset är "i gång" kan det inte ta upp näringen som då kommer oförbrukad ner i grundvatten och sjöar. Det borde enligt min mening vara "dödsstraff" på att gödsla när växtligheten inte är aktiv.

Börja gödslingen när du kan se att gräset börjar grönska. Då är det tid men var försiktig med NPK 21-4-7 för det är rena bomben. Många tycker att hönsgödsel är kraftigt men det innehåller bara cirka 4 % kväve (N). I flera länder är det förbjudet att sälja så stark gödsel som 21-4-7 eftersom man kan just göra bomber av den. Använd hellre Algomin Gräsgödsel som är mer långtidsverkande och miljövänligare. Gödsla flera gånger och i mindre doser så skonar Du gräset, miljön och din gräsklippare och rygg.

Lycka till med gräset!

Hälsningar Jankov