Gräsmatta - Östersjövatten

Roland

Hej

Jag har ett sommarställe på Blidö i Sthlms skärgård. Jag undrar hur jag ska få en fin gräsmatta. Det är 20 år sedan den anlades och jag har aldrig fått den riktigt fin. Ett problem är att den ligger i ett väldigt soligt läge och eftersom jag har borrad brunn så har jag ingen möjlighet att bevattna den. Jag har 200m till Östersjövatten. Kan jag använda mig av det eller är det för salt?

Hur och med vad ska jag gödsla gräsmattan? Jag har använt mig av Algomin en gång men tycker det blir väldigt dyrt eftersom gräsmattan är 7-800 m2. Men den blev väldigt fin.

Mvh Roland

Odla Svarar: 

Hej Roland

Använd inte Östersjövatten till vattning av gräsmattan. Det kan leda till att salt anrikas i jorden vid torka och därmed ger en sämre gräsmatta.

Du kan försöka att dressa gräset med dressjord för att öka mullhalten och därmed gräsets förmåga att binda vatten. Kan man tillföra lite lera också blir det ännu bättre. Vill du sedan ha en riktigt fin gräsmatta ska du inte snåla på gödseln utan använda Algomin, som har en bra långtidsverkan. Vanlig NPK är billigare men då löses all näring ut samtidigt och det är inte bra för en gräsmatta, som lätt torkar.

Lycka till!

MVH Jankov