Gräslig bergsslänt

Hilda

Hej

Jag behöver RÅD! Känner mig maktlös inför denna lilla bergsknalle som totalt blivit överväxt med något sorts högväxande gräs, se bifogad bild. Funderar på kryptuja men den växer långsamt. Hjärtbergenia kanske blir kvävd? Helst vill jag ha något vintergrönt som klarar att "täcka" över slänten så att gräset dör.

Högst upp på andra sidan staketet växer en gammal halvvild syrenhäck som möter skogen. I slänten dyker det upp några sorts Iris, tror jag, scilla, massor av robiniaskott, kaukasiskt fetblad, nyponros, vildkaprifol och vårtörel, bland annat. Den lilla enbusken vill jag absolut ha kvar. Den har landat där av sig själv. Har en liknande, mindre bergig, slänt bredvid (ej i bild) där vi försökt med stephanandra men gräset verkar kväva den.

Bor i zon 2, tror jag. 4 mil söder om Trollhättan.

Snälla, hjälp! Grymt tacksam för svar!

/Hilda

Odla Svarar: 

Hej Hilda

Naturen strävar ju alltid efter att täppa igen bara jordytor med växter, och de tuffaste vinner alltid om man inte är där och hjälper till. Därför klarar sig inte dina stephanandraplantor utan att du först gjort det helt ogräsfritt inför planteringen och sedan håller undan ogräset som dyker upp. Det är ofta det som sker på kommunala ytor där man inte riktigt matchar skötselintensiteten (rensning, vattning och gödning) i början då det är nyplanterat och insatserna blir enkla. Får sen ogräset väl fäste i ytan är det väldigt jobbigt att få det fritt igen. Stephanandra är annars en bra täckande buske som hänger ända ner till marken och täpper till.

Här har vi dessutom ett lite tufft läge med troligen liten jordvolym på berg i en slänt som snabbt torkar ut. Därför får du välja torktåliga växter. Enen som överlever och dessutom är städsegrön kanske är något du kan ta fasta på och plantera fler av. Du måste dock vattna och sköta om enarna tills växterna har etablerat sig vilket ofta tar 2-3 växtsäsonger. Om du väljer krypenar täcker det bättre, men ha tålamod för en växer långsamt. Kanske kan du även plantera olika kryddväxter så länge mellan enarna och de övriga växterna som du räknar upp för att i alla fall täcka jorden och hindra en del ogräs samt förebygga erosion på platsen.

Ett annat sätt är att ta bort växterna och jorden och låta berget synas. Det kan bli väldigt fint - tycker i alla fall en skåning som ju inte ser berg så ofta.

Med vänlig hälsning Karin