Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Gräs och växter på vall

Vi ska försöka skapa en mysig trädgård för vårt lilla torp. Som ett bullerskydd för vägen har vi planer på att göra en vall ytterst på trädgården. På vallen har vi tänkt att odla gräsmatta. Är det någon särskild sort som passar? Den ska vara tålig, men måste inte vara mjuk att gå på. Ca en-två meter innanför vallen har vi satt ett 70 cm högt staket. Mellan vallen och staketet vill vi ha något lättskött som blommar under hela sommarmånaderna. Läget är soligt och jorden är sandig.

Har funderat på lupiner, som redan finns i trädgården. Kan det passa?

Ellinor

Odla Svarar: 

Hej!
När det gäller växten som ska blomma hela sommaren, så gör ju inte lupiner det. Så jag föreslår en lättskött buske, ölandstok. Finns i olika gula nyanser, rosa, aprikosfärgad, vit och orandegöd.

Jag frågade en stor leverantör på gräsfrö vad som kan vara lämplig blandning för din vall.

Sylvia

Så här svarade Paul Johansson från Bröderna Nelson:

"Vi kommer med en nyhet inför 2007 som heter ”Slänt” som är avsedd för just det du efterfrågar men det hjälper ju inte nu. Vi har den redan nu i storpack (15 kg) till parkförvaltningar o. dyl. men jag antar att du skall ha en mycket mindre mängd? Finessen med just denna blandningen är att den innehåller en stor andel frön som bildar underjordiska utlöpare som håller jorden på plats.
Med tanke på att du efterfrågar en sort som du vill klippa sällan föreslår jag ”Fritid”. Den innehåller också en stor andel av fröerna jag beskrivit i ”Slänt” ovan. ”Fritid” är långsamväxande och torktålig. Du hittar den i dagligvaruhandeln."

Hej igen!
Ett stort tack för tipset om gräset. Vad det gäller växten hade vi nog tänkt oss något mer "ängsliknande". I och med att vallen och staketet är ca 30 meter blir det ju en ganska lång yta det handlar om. Har också hört att röllika kan passa. Vad tror du? Staketet ska vara falurött.

Mycket tacksam för svar!
Hälsningar Ellinor

Visst kan röllika passa, men om du vill ha lite ängslikt, så varför inte en blandning av olika ängsblommor? För en sort blommar ju inte hela sommaren, utan det varierar. Vill du ha blommor hela sommaren och det ska vara ganska högt, så samplantera orientalisk- och rågvallmo, lupin, höga prästkragar, storklockor, höga röllekor, violkungsljus, vanlig kungsljus, lin, temynta, bergklint, fingerborgsblommor, och kanske några ettåriga som blåklint, höga ringblommor, honungsfacelia, jungfrun i det gröna och dekorationsgräs.

Vad tror du om det? Mycket vasblommor att hämta, också!

Sylvia

Hej!
Tack så mycket för alla blomtips! Om det inte är för mycket besvär skulle jag också vilja ha lite hjälp med hur jag ska odla alla dessa blommor. Som du kanske förstår har jag mycket liten erfarenhet av trädgårdsarbete, men vill ändå försöka lyckas med min rabatt.

När ska jag så blommorna? Ska jag köpa dem som frön eller kan jag sätta plantor? Jag vill gärna se lite resultat så fort som möjligt. Marken nu är väldigt sandig. Behöver jag blanda ut den med bättre jord eller kan jag så direkt?

Hoppas att du har möjlighet att svara på även dessa frågor,
hälsningar Ellinor

Om du vill se resultat direkt så är det ju enklast att köpa plantor på våren av sådana som annars tar ett par år tid på sig, dvs. perenner.

Ettåringarna kan du så direkt, alltså blåklint, rågvallmo, lin, ringblommor, honungsfacelia, jungfrun i det gröna och ettåriga dekorationsgräs.

Sandjord passar dem också bra. Till perennerna kan du blanda in plantjord plus kogödsel från säckar.

Sylvia