Granny Smith träd i vardagsrummet

Lennart Mårtensson

Hej!

Min dotter bad mig att plantera en Granny Smith-kärna för några år sedan och den har vuxit ganska bra och är idag ca 30 cm hög. Hon tittar på den varje dag innan hon går till skolan och har frågat om varför vissa blad blir bruna i kanten och det kan även gälla de blad som kommer från nya skott? Jag har inte vågat ge den någon näring under åren av rädsla att den inte skulle klara det. Vi skulle bli jätteglada för tips om hur vi ska lyckas med att få plantan grön och fin och så småningom få den att bära frukt.

Vänliga hälsningar

Lennart Mårtensson

Odla Svarar: 

Hej!

Äpplet ser fint ut annars, de bruna bladen kan bero på för varmt och torrt luft. Har du möjlighet att ha trädet i trädgården under sommaren? Avhärda det i så fall sakta att vara ute, några timmar i skuggan först, så allt längre tid och ljusare tills det kan stå ute dygnet runt. Glöm inte att vattna och gödsla med flytande växtnäring då o då under sommaren.

Det är ju så att Granny Smith inte är helt härdig i Sverige, så du behöver ta in det igen på hösten. Ljust och svalt, gärna nära nollgradigt men inte under. När det går in i vintervilan och tappar bladen, kan du dra ner på vattningen, men låt det inte helt torka ut. Sedan till våren plockar du fram det igen och avhärdar det för att stå ute igen.

Med vänlig hälsning Sylvia