Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Gråmalva

Jag bor i Stockholmstrakten och har av handelsträdgården i efterhand blivit informerad om att gråmalva inte kan övervintra utomhus utan måste planteras om i kruka och tas in under vintern? Stämmer det?

Jag har 10 st plantor i en rabatt som jag satte i våras och de har redan växt sig till över 1 meter. Har läst att gråmalvan är "mycket vintertålig". Vad är riktigt? Helst vill jag låta dem övervintra ute om de överlever det.

Pia

Odla Svarar: 

Det finns olika sorters gråmalvor. Vissa av dem, som de man köper som färdigt blommande plantor i kruka på våren, t.ex. Lavatera thuringiaca 'Barnsley', tål vintern vältäckt med nöd och näppe i sydligaste landet. Annars bör man ta in den. Den brukas sticklingsförökas.

Självsådda plantor av arten eller frösorter brukar däremot klara vintern galant åtminstone i Stockholmstrakten. Så frågan är vad du har för sort.

Sylvia