Gråfibbla

Anja Herdesang

Läste en fråga om hur man blir av med gråfibbla i gräsmattan. Gråfibbla är en växt som bi behöver. Nu när världens matproduktion håller på att gå om intet på grund av att stora delar av bisamhällen dör ut varje år kanske man borde så in gråfibbla i sin gräsmatta istället för att ta bort dem? Andra blommor som främjar bin: Blåklint, tussilago, vitsippa, klöver, citronmeliss, lavendel, libbsticka, kungsmynta, andra myntor, honungsfacelia, maskros, rallaros, ljung, fetknoppar, gulmåra, blåeld, humlelucern, kärleksört, äpple, körsbär, vinbär, lind, al blåbär, hassel, krusbär, hagtorn, syren, hallon, isop, samt de flesta kryddväxter som oregano, timjan etc Monokulturen som vårt jordbruk idag erbjuder humlor, bin och andra pollinerare gör att de inte har näring och föda stora delar av året. Insektsgifter och ogräsbekämpning dödar också bin. Borde vi inte se till att hjälp bina åtminstone i våra trädgårdar...?

Odla Svarar: 

Hej!

Ja, vi borde absolut främja bin och andra pollinerare i våra trädgårdar. Många vill dock ha en "perfekt gräsmatta" utan ogräs, även om jag personligen tycker att det är vackert med t.ex. tusenskönor och vitklöver i gräsmattan.

Om du är väl insatt i detta med växter för bin och andra pollinerare i gräsmattor, så kanske du vill skriva en liten blänkare som vi kan lägga ut som en artikel? Den når fler läsare än om det kommer i frågeform. Maila mig direkt: sylvia@odla.nu

Med vänlig hälsning

Sylvia