Göra om skogstomt

Anna

Hej Karin

För ca 1 1/2 år sen köpte jag och min sambo ett sutteränghus på landet med väldigt lite "klassisk" trädgårdstomt, snarare så bor vi i en skogsbacke (hela tomten ligger i en backe) med blandade träd ganska mycket ek och givetvis gran och tall. Vi har gallrat bland träden så runt huset så det finns "rena" ytor mellan träden men det är fortfarande "skogsmark".

Min fråga är hur man kan få det att se mindre skogslikt ut?

Mvh Anna

Odla Svarar: 

Hej Anna

Att det växer ek, gran och tall på tomten säger mig att det är ”mager” mark. Att det är en backe anger att det är torrt på toppen och fuktigare neråt backen. Man bör ju arbeta MED naturen för att inte skapa sig ett otroligt arbete för all tid framöver och därför är mitt råd att analysera lite mer hur solbelyst/skuggade olika partier i trädgården är och, utifrån det jag berättat, få tips av er lokale handelsträdgård på växter som bör klara er zon. Kanske kan ni till exempel ha rhododendron, azalea, amerikanska blåbär där det är fuktigt och en del prydnadsgräs där det är torrare.

Före ni placerar in växter eller röjer bör ni tänka på vilka funktioner ni vill ha i trädgården – uteplats för morgonsol/kvällssol, grillplats, lek för barnen, vacker entré, belysning och så vidare. Tänk även efter vilken stil ni vill och bör eftersträva. Kanske ska skogsstilen bevaras till en del eller i en hörna? Läs gärna artikelserien ”Planera din trädgård” 1-8 här hos Odla.nu för lite mer tips på hur man kan gå tillväga.

Ta gärna även hjälp av en erfaren landskapsingenjör/-arkitekt om ni söker det där extra, vill ha det lättskött eller har större visioner för platsen - och gör det helst innan ni röjer mer på platsen. Det är väl investerade pengar och småpotatis i jämförelse med att skapa sig ett skötselproblem för all framtid eller att låta anläggaren bestämma över formgivning och annat som ju inte tillhör anläggarens kompetens.

Lycka till Anna!

Med vänlig hälsning Karin