Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Göra om rabatter

Hej!
Vi behöver göra om 2 rabatter på husets framsida. Nuvarande tuja och taxusbuskar har blivit för stora och en del har dött. Rabatterna ligger i österläge. En av dem har mest morgonsol, den andra även en del fm. sol. Vid var sida om trappan finns kinesisk blåen c:a 80 cm och svensk-en c:a 100 cm. Dessa tänkte vi behålla. Vad är lämpligt att komplettera med? Rabatterna har mått 90 cm breda och ca 5 meter långa.

Huset har grå stenfot (åt blåton) och rött tegel samt mörkgrön (åt blåton) träpanel.

Markgrunden är morän, rabatterna har mager jord. Kan rödorange ölandstok, mahonia el. järnek vara något bra alternativ? Ej förtjust i tuja.

Tacksam för förslag
Monica Magnusson, Skövde

Odla svarar:

Kolla först om inte några av de gamla taxusbuskarna och/eller tujorna går att stamma upp till snygga småträd. Sådant kan ge karaktär åt planteringen och så trivs de ju bevisligen där.

Sedan kan du komplettera planteringen med fler buskar, gärna alla de som du nämner, för att det skall bli lite variation. Om du blandar torv i jorden kan du även ha någon lägre rododendron eller azalea där för att ge blomning på våren. Glöm inte att sätta narcisser och smålökar i gluggarna! På sommaren kan där växa sommarblommor och/eller yviga bladperenner typ funkia, alunrot och liknande och dölja lökväxternas gulnande blad.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB