Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Göra av med aska

Vi har en vedspis i köket som vi använder flitigt under vintern, vilket innebär att vi producerar en hel del aska. Var anser du är lämpligast att göra av den? Gräsmattan, vinbärsbuskarna, trädgårdslandet? Vilka mängder kan man lägga på på en gång? Finns det någonstans man absolut inte bör använda den? Har läst någonstans att askan innehåller tungmetaller (varför förstår jag inte riktigt) och inte bör användas till odling av livsmedel. Kan detta stämma?

Lena

Odla Svarar: 

I princip innehåller aska kalium fosfor och kalk. De är alla viktiga näringsämnen för växterna. Det finns alltid tungmetaller i luften och då kan det olyckligtvis komma in sådana i träden. Det kanske blir ett par kilo aska från ett helt träd så koncentrationen blir ganska hög i askan dock helt ofarlig. Ungefär som att andas.. Du kan strö ut det var som helst. Kalkskyende växter som Rhododendron bör undvikas.

En hink per 10 kvadratmeter kan vara lagom per år.

Göran