Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Goldener Olymp

Hej,
Jag har en Goldener Olymp som växer mot spaljé på ostsidan av vårt hus. Tyvärr har vi haft problem med ngn slags insektsangrepp. Nu finns det två stammar ca 120 cm höga. Den ena är död och längst upp på den andra finns blad och några knoppar. Jag kan inte se några knoppar/tillväxtställen på stammen.

Nu undrar jag hur jag ska beskära den för att den ska bli lite frodigare. Är den ympad på en annan ros? Kan jag skära av den längst ned? Kan den dö helt om jag beskär den fel?

Tacksam för svar.
Mvh
Dani

Odla Svarar: 

'Goldener Olymp' är en klätterros, med bärnstensgula, ganska stora i buketter. Som klätterros klippes den försiktigare än vanliga buskrosor, men den döda grenen kan du klippa ända nere vid markytan. Den andra kan du t.ex. klippa så att du lämnar kvar 3-4 friska ögon. Klipp på våren "när björkarna har musöron". Gödsla också på våren, det finns speciell rosgödning eller kör med Chrysan e.d.

Insekterna är det svårt att säga något om utan att veta hur de ser ut eller vilken skada de gör. Men håll utkik nu på våren om du lyckas se marodören i aktion!

Sylvia