Gödsel till jordgubbar

Ewa

Hej Sylvia

Såg ett av dina svar om jordgubbar som handlade om gödning: inget på hösten/vintern och bärgödsel på våren.

Jag har följt ett helt annat råd: kogödsel efter säsong och ingenting på våren. Hur blir nu detta? Jag la på ett rejält lager kogödsel strax efter skörd och klippte bort bladen. Det hann komma lite nya som jag lät vara.

Hur gör jag i vår?

/Ewa

Odla Svarar: 

Hej

Skillnaden är att bärgödsel är ett konstgödselmedel, medan naturgödsel uppför sig på annat sätt.

Konstgödsel består av rena näringsämnen som kan tas upp direkt av växterna så det bör ges på våren, för annars lakas det ut under vintern. Konstgödsel tillför inget för att behålla en bra struktur på jorden.

Naturgödsel innehåller näringsämnen i form av organiska föreningar som lösgör sig sakta. Först bryts den ned av jordens mikroorganismer så att näringsämnena frigörs och kan sedan tas upp av växterna. Eftersom nedbrytningen tar tid, kan väl brunnen gödsel med strö från ko och häst läggas ut och vändas ner redan på hösten. Hönsgödsel till jordgubbar är däremot för kväverikt. Alltså, om du har gödslat på hösten, ge inget på våren.

Själv gödslar jag nästan inte alls våra jordgubbar. Får de för mycket gödning, särskilt kväve, så blir det bara en massa blad och lite bär. Jag göder genom att jag planterar jordgubbsplantorna i en gödslad jord. Under sommaren ger jag jordgubbsplantorna gräsklipp, det fungerar som gödning och håller också ogräsfritt om man använder ett rejält tjockt lager.

Med vänlig hälsning Sylvia