Gloxinians knoppar torkar

Pia

Hej Sylvia

Jag köpte en jättefin Gloxinia på en matbutik, men har svårt att få den att behålla blommorna. Den är cerise/vinröd med vita kanter och har mångdubbla blommor. Är den för hårt driven, den har nästan 50 st knoppar?

Skaften på knopparna blir bruna och torkar, eller uppe vid blomman (3 st har slagit ut lite innan de gett upp) blir skaftet brunt. En del små knoppar blir bruna i mitten, inifrån. Ska jag gallra bort knoppar så den orkar? Jag ger lite gödning.

Det är ju bara en billig krukväxt, men blomman är så fin.

Hälsningar Pia

Odla Svarar: 

Hej

Det här är tyvärr en ganska vanlig skada på just gloxinior. Jag har också haft sådana.

Det beror på att gloxiniaplantan är så tät att luften inte kommer åt ordentligt och när man vattnar så stannar fukten kvar och skapar en bra grogrund för svamp. Då angrips gloxinian lätt av gråmögel, samma svampsjukdom som även förekommer på bland annat jordgubbar och tomater. Den är svårt att upptäcka innan den börjar ge dessa typiska skador, men den finns säkert med redan när man köper sin gloxinia.

Man ska alltså försöka vattna på fatet, inte i bladverket och hålla luftigt och torrt runt gloxiniaplantan. Man kan lägga en näve torr torvströ eller torr jord på krukjorden, men det finns även svampmedel att köpa. Det är dock frågan om det är lönt att köpa dyra svampmedel när växten är billig i inköp, gå hellre tillbaka ock klaga.

Med vänlig hälsning Sylvia