Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Gles oxelhäck

Hej Sylvia!
Tack för svaret på hur jag ska göra med min oxelhäck för att den ska bli tät. Jag berättade att den var 8-9 år och att man, då vi satte den bara skulle klippa den pyramidformad och sedan klippa den i höjdled när den nått önskad höjd. Vår häck blev aldrig tät ändå, och du sade att jag ev. kunde klippa ner varannan planta för att slippa insynsskyddet. Det har jag funderat på.

Du föreslog också att jag kunde sätta nya plantor (vilket i och för sig inte är något kul alternativ då vår tomt är på 4000 kvadratmeter) men jag undrar ändå, vilka fördelar det skulle ge i förhållande till att jag klipper ner den? Den är ju inte ens 10 år gammal.

Sedan undrar jag om det skulle gå att istället plantera en annan sort mellan oxeln? Man har ju sett blandhäckar. Blir det i så fall för trångt för rötterna? Om det går bra, har du då förslag på sorter. Kan jag ta avenbok eller liguster tex? Finns det annars någon möjlighet att den med tiden tätnar om jag envist klipper den i sidorna?

Tacksam om du orkar svara.
MVH Anne

Odla Svarar: 

Om den nu bara är 8-10 år så är det ingen ålder alls för oxel. Så gör gärna på det förstnämnda sättet, alltså bygg upp varannan planta från början och sedan det är klart, ta resten.

Hur skulle det vara om ni hade två häckar? Om du lämnar en gång på sådär 2 m mellan häckarna så att ni kan sköta dem och ljus kommer ända ner, så kan man ju ha t.ex. måbär, liguster e.d. i den inre raden. Eller varför inte en blommande häck av buskrosor, som Rosa rugosa 'Hansa' eller liknande? Den inre häcken ska naturligtvis vara lägre än den yttre, och gärna lite mer friväxande.

Sylvia