Gles bukettapel

Ida

Hej

Vad tycker du att jag ska göra åt den här bukettapeln? Den är så gles nere i basen, hur ska man på bästa sätt bygga upp den för att få en fin, tät, klippt häck?

/Ida

Odla Svarar: 

Hej

Jag tycker att du bör beskära bukettapeln försiktigt om du nu vill beskära alls. Ta eventuellt bort några grova grenar 20-30 centimeter från marken så att den sätter nya skott nerifrån.

Bukettapel, Malus, kan alltså förgrena sig och blir buskigare nertill om du gallrar den lätt i månadsskiftet februari-mars, eller lite senare beroende på hur vintern blir, alltså när det är varmare än minus 10 grader fast apeln ännu är i vila men kommer att vakna inom snar framtid.

Bukettapelhäcken bör hellre vara friväxande än klippt för att den ska blomma och få bär på hösten. Klipper du den klipper du ju bort knopparna också. Men tycker du att häcken nu är för hög, kan du förstås korta in den och satsa på blomning nästnästa år.

Det som är riktigt viktigt under de första åren är vattningen. Bukettapeln måste ha rejält med vatten under uppväxttiden, så ge varje planta 10-20 liter vatten ett par gånger i veckan under sommaren. Skulle det vara en riktigt blöt sommar, räcker det förstås med mindre. Du kan också lägga ut en droppslang om du vill slippa vattna så ofta. Rensa också gräs och ogräs så att de inte stjäl kraft. Ge gödsel nästa vår.

Med vänlig hälsning Sylvia