Gles bollpil

Vår finska bollpil är mycket gles i kronan. Grenarna är långa och smala, de ser "svaga" ut och böjer sig när bladen kommer på våren. Bladen är mörkt gröna och den ser för övrigt välmående ut. Ser bollpilar lite överallt och de ser inte ut så där med hängande grenar. Har tyvärr ingen bild, hoppas det går bra ändå.

Hälsningar
Ingrid

Odla Svarar: 

Salix fragilis 'Bullata' eller bollpil, finsk pil, klotpil, knäckepil, i Finland heter den Systerbäckspil... kärt barn har många namn.

Den ska bilda en rund krona utan beskärning, men av någon anledning beter ditt ex. inte så. Det kan inte vara så att du har fått en fontänpil, S x pendulina 'Elegantissima', istället? Detta träd drabbas tyvärr lätt av pilskorv och bör därför inte odlas. Men ditt träd är ju friskt och fint!

Jag antar att man skulle kunna hamla den och "börja om" igen. Hamla = klippa av alla grenarna nära tillväxtpunkten, i bollform. Då kommer den förhoppningsvis med nya, starkare grenar. Men jag har aldrig prövat att göra detta. Kanske lika bra att anlita en arborist, en yrkesman i trädvård. Se Gula sidorna efter arborister.

Sylvia