Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Glanskörsbär, Prunus Serrula

Hej Sylvia
Jag har förälskat mig i trädet glanskörsbär (Prunus Serrula)och vill nu plantera ett på vår gräsmatta. Nu undrar jag om detta är ett "kräset" träd. Jag har ingen stor trädgårdskunskap och gräsmattan är under vinter och vår mycket blöt. Platsen är solig och har mustig jord. Gräsmattan är omringad av andra tomter så jag kan inte leda bort vattnet. Hur stor planta ska man köpa, lyckas man lättare med en mindre?

Vad tror du om detta?

Hälsningar
/Ingeborg (Stockholm)

Odla Svarar: 

Det här med blöt växtplats var inte så bra då den har ett tämligen ytligt rotsystem, som lätt kan skadas. Den får inte heller planteras alltför djupt.

Kan ni inte gräva ner en dräneringsslang och ansluta den till (kommunens) dagvattenbrunn eller dylikt? Kolla med kommunen hur det skall göras, sådant brukar gå bra att ordna.

Den vill ha neutralt till svagt kalkhaltig, näringsrik jord som skall vara väldränerad och humusrik.

Prunus serrula är ett nätt litet träd på upp till 7 meter med den glansiga, rödbruna barken som främsta fördel, så det är bra om solljuset kan reflekteras från barken. Man kan antingen köpa den som ett stamträd eller som en flerstammig buske. Köp ett krukodlat exemplar i vilket fall, storleken spelar i så fall inte så stor roll annat än prismässigt.

Sylvia