Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Glanskörsbär

Hej!
Jag hade tänkt ut allt så fint när jag planerade vår tomt. Jag planterade en syrenhäck på kanten av en terrass mellan två tallar med tillhörande gammalt jättestort körsbärsträd och gammal Rhododendron. Så fick båda tallarna en sjukdom och dog!! Som tur är hade jag kvar körsbärsträdet och Rhododendronbusken. I anslutning till Rhododendronbusken vid den gamla stubben funderar jag nu ihärdigt på vad jag skall plantera. Nu lutar det åt Glanskörsbär med sin vackra stam. Hur hög kan den bli? Går det bra tillsammans med Rhododendron och syrenhäcken eller blir det konkurrens om livsvillkoren. I ett annat hörn av tomten tänkte jag plantera en lönn av något slag som inte blir så stor. Hjälp! .... det finns så många sorter. Hur nära en häck kan man plantera lönnen? Det är söderläge och vi bor i Stockholm. Det är så svårt att välja bland allt! Du kanske har något annat bättre förslag!

Hälsningar
Barbro

Odla svarar:

Glanskörsbär är ett mycket fint träd som säkert skulle passa bra. Du får dock plantera den några meter från roddisen och häcken så att det inte blir rotkonkurrens. Välj ett stamträd, glanskörsbär finns nämligen även som flerstammig buske. Trädformen kan bli 5-7 m hög och 4-5 m bred.

Själv älskar jag också lönnar! En av favoriterna är Acer striatum (syn. A. pensylvanicum) som har en underbar, strimmig bark. Den blir ca. 6 m hög och 3 m bred.

Bland de japanska lönnarna, A. palmatum, finns många vackra mindre träd. Enklast om du beger dig till Zetas och tittar, där finns många sorter att välja bland.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB