Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Glansbambu

Hej o tack för ett snabbt svar!
Passar på att återkomma med en tidigare fråga som jag ställt:

"Har sedan många år tillbaka ett större bestånd av vad jag tror är glansbambu. Såg att Sylvia Svensson i en artikel 2003 konstaterar att " Bambu blommar sällan, sådär vart 100:e år. I mitten av 1990-talet var det bambublomning i hela Europa. En del arter, t.ex. just bergsbambu, som är den vanligaste i odling, dör efter blomningen, medan andra bara blir försvagade och hämtar sig igen efteråt.".

Gäller det senare min Glansbambu eller dör även denna. För det är nämligen så att tidigt i våras satte min bambu ax (blommade) och därefter försvann/vissnade allt det gröna. Nu står den där och är till synes "vissen" så vad gör jag. Skall jag exempelvis klippa ned plantan och vänta eller?

Med vänliga hälsningar,
Raymond

Odla Svarar: 

Bambu är en monokarpisk växt, den blommar en gång i sitt liv och dör sedan.

För ca femton år sedan var det en massiv blomning hos Fargesia muriliae, bergbambu. Det medförde att tiotusentals plantor dog över hela jordklotet. Men man har nu gjort en selektering av frösådder, så idag finns det ett tiotal nya sorter i handeln i Europa som inte kommer att blomma på länge.

Nu har nästa arts blomning inträffat, Fargesia nitida, glansbambu. Det är också en klumpbambu, så den dör också efter att ha blommat.

Det finns något fler sorter i handeln av glansbambu, så det kanske tar 7-8 år innan alla har blommat.

Men den kan ju ha fröat av sig så du kommer snart att hitta en massa baby-bambu runt omkring den! Ta vara på dessa plantor, för de kommer inte att blomma förrän om så där 100 år...

Sylvia