Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ginnalalönn

Vi ska plantera Ginnalalönn (buske) som ca 8-10 meter långt insynsskydd (häck) mot grannen. I tomtgräns är en ca 1 meter hög mur (deras tomt ligger alltså så mycket högre än vår tyvärr...) och det är längs med en del av den som vi ska plantera.

Hur nära muren kan vi sätta plantorna för att det ska fungera? Vill ju inte ta allt för mycket av befintlig gräsmatta. Vi kommer ju att få beskära varefter för att den inte ska breda ut sig för mycket antar jag. Men enligt information ska den inte breda ut sig mycket, utan ha ett mera upprätt "växsätt".

Och hur tätt ska vi sätta plantorna för att få bra insynsskydd, samtidigt som plantorna ska ha tillräckligt med utrymme för att trivas?

Enligt info på plantan kan den bli upp till 3-5 meter, men visst måste man väl kunna hålla den nere på ca 2-2,5 meter utan problem?

Tack på förhand!
MVH/Anette

Odla svarar:

Ni bör plantera den så pass långt från muren att den kan få ljus på båda sidorna och att ni kan klippa den. Alltså sådär 1,5 m, med kanske en plattrad eller grusgång mellan så att ni kan komma in där.

Det går alldeles utmärkt att hålla den vid 2-2,5 meter, men den ska inte toppas förrän den önskade höjden är nådd.

Hur tätt ni ska plantera beror på vad ni köper för plantor. Är de stora, krukodlade buskplantor så planterar man så att grenspetsarna precis snuddar varandra, med så jämna mellanrum som möjligt. Är det små pinniga häckplantor, blir 3 plantor per meter lagom.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB