Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Gifttrattskivling i gräsmattan

Hej!
Vi har tagit reda på att svampen vi har i vår gräsmatta är Gifttrattskivling. Efter att ha surfat på nätet en del förstår vi att den är giftig. Detta gör oss oroliga då vi har två små barn som plockar och äter det mesta som kommer i deras väg... Går det att utrota svampen? I så fall hur? Är det väldigt allvarligt om barnen råkar få i sig en bit?

Mvh
Peter

Odla svarar:

Den innehåller muskarin, som påverkar nervsystemet. Den kan i stora doser vara dödlig om inte motgiftet atropin ges, men barn äter knappast några större mängder, den smakar säkert inte god. Skulle du ändå upptäcka symtom som andningsbesvär, låg puls, små pupiller, hallucinationer, svettning, ökad saliv- och tårflöde, illamående och diarré inom 30 min - 4 tim efter förtäring, kontakta sjukhus!

Häxringar startar ofta från murknande stubbar eller trädrötter i/under gräsmattan, så om man har sådana, ska de noggrant tas bort. Har man ändå fått häxringar tyder det ofta också på dålig näringstillgång.

Det finns f.n. inga kemiska medel mot häxringar att köpa. Men du kan med en grep göra tätt med hål i grästorven, 10-15 cm mellan sticken där svamparna växer och åtminstone 30 cm utanför ringen. Man kan pröva att genom gödsling och flitig vattning minska ringarnas möjlighet att växa. Men man ska tänka på att inte gödsla med kväve senare än i början av augusti, för annars kan man få gråmögel istället. Gräsmatte-höstgödsel (PK) är möjligt att ge även senare.

Kalka också rejält, blanda ca 700 g jordbrukskalk och 15 g diammoniumfosfat (finns på apoteket) per varje kvadratmeter, sprid ut detta och vattna mycket rikligt. Gör om behandlingen några gånger under juli-augusti. Sedan kan man behöva hjälpså gräset efter bearbetning på jorden, där svamparna har vuxit.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB