Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Gersmin

I trädgården har vi en stor gersmin. Jag tycker det är svårt att hitta information om hur jag ska beskära en gersmin. Den börjar bli lite skräpig och den blommar inte lika mycket. Jag har varje år gjort ett eget försök att beskära, men det har resulterat i att den skjuter nya långa skott som gjort busken spretig och ful. Hur mycket kan jag ta ner av den utan att den förstörs? Jag har även en ribella av en sällsynt sort som jag inte riktigt vet hur jag ska beskära och just nu har den också blivit lite vildvuxen och spretig.

Hälsningar
Susanne

Odla Svarar: 

Jag tror nog att du har en schersmin...

Man skär regelbunden bort de äldsta grenarna 15-20 cm över marken, varannan eller vart tredje år. Då kommer det nya genar som blommar bättre.

Beskärningen görs på vårvintern. Men eftersom din schersmin inte har blivit ordentligt beskuren på länge och det är redan sent på våren, kan du ta bort de äldsta grenarna efter blomningen. Lämna kvar några yngre grenar. När det har kommit nya grenar, kan du om ett par år ta bort de du lämnade kvar nu. Då har du förnyat busken och kan sedan vänta några år och så börjar du om igen, lite i taget.

Ribella...?? Menar du möjligen Ribes sanguinea = rosenrips? Då gäller ungefär likadan beskärning som ovan.

Sylvia