Gårdsträd - förslag

Ulrika

Hej

Vi håller på att återställa vår gård efter en brand. Det är en röd Bergsmansgård med huvudbyggnad och två flyglar. Nu gör vi en rundel mellan flyglarna och huvudbyggnaden där vi vill ha ett vackert träd. Vi har varit inne på lönnn, lind, kanske ett körsbärsträd. Det är ju inte en jättestor rundel, ca 0-12 m mellan flyglarna.

Gården ligger lite högt. Träd som växer i omgivningen är björk, lönn, asp, ask, al, rönn, ja de vanligaste. Inga exotiska träd. Det är växtzon 4-5 här. Jag skulle vilja ha tips på något vackert träd.

Tack!

/Ulrika

Odla Svarar: 

Oj då, en brand! Men bra att ni börjar få rätsida på det hela!

Då ska vi se... är det zon 4-5 så går tyvärr många vackra "exoter" bort, som jag annars skulle ha rekommenderat. Om det är mer zon 4 än 5, det vill säga skyddat läge, så vad skulle ni gilla en ullungarönn, Sorbus 'Dodong'? Bild i höstfärg finns här: Dodong (http://217.70.34.228/artiklar/images/bilder/sorbus_dodong.jpg/)

Andra förslag som ni kan kika på:
Virginiahägg, Prunus virginiana 'Schubert' med rosa blommor och röda blad Prydnadskörsbär Prunus 'Accolade' (http://www.odla.nu/artiklar/ute/prydnadstrad/prydnadskorsbar-accolade/) Blodplommon, Prunus cerasifera 'Nigra', mörkröda blad Hästkastanj (blir dock stor!), finns även rosablommig Ornäsbjörk, Sveriges riksträd! Betula pendula 'Dalearica' E, se till att få rätt E-sort bara, "kopior" finns det gott om! Silverpil, Salix alba sericea eller klotopil, Salix fragilis 'Bullata'