Går det rädda benjaminfikus?

Susanna Modée

Hej, Går det rädda benjaminfikus som håller på att tappa alla blad (tror jag)? Vi har renoverat huset under september - mitten oktober. Var då tvungen ta ut min stora benjaminfikus som jag haft nästan 30 år från liten planta till stort träd. Bbor utanför Sthlm. Har stått lite skyddad under partytält och virade bubbelplast runt den när blev kallt några nätter i början oktober. Den såg fin ut när tog in den för ett par veckor sen men nu fullkomligt rasar alla blad av! Vad göra? Antar den kan ha fått en svår chock från kyla till värme!? Finns chans den hämtar sig i vår? Bör man klippa ned eller vad?

Tacksam för tips!

Susanna

Odla Svarar: 

Hej!

Ja, du har nog rätt i att din benjaminfikus har fått en chock från temperaturväxlingen. Försök nu hålla den så svalt som möjligt, så där 15-17 grader vore bra. Ljus måste den också ha, kan du ev. ha tilläggsbelysning till den?

Det är vanligt att fikus tappar blad om man gör som du, alltså har den ute och tar in den sedan. Men det brukar komma nya blad när ljuset ökar på våren igen och om du kan ordna ljus till den. Duscha den också lätt med regnvatten dagligen för att den inte ska ha så torr inomhus luft omkring sig. Men vattna den inte överflödigt mycket, håll den lite torrare än vanligt, dock inte så att den torkar ut.

Om fikusen skulle få helt torra grenar frampå våren som inte kommer med nya blad, så kan du klippa bort dessa grenar, men vänta med det till våren.

Med vänlig hälsning Sylvia