Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Gammeldags och romantisk

Hej
Längs nästan min hela trädgård löper denna mur, jag har en dröm om att göra trädgården riktigt gammeldags och romantisk med t ex rosa ,vita och röda pioner, ljus och mörkblå riddarsporrar samt något mer som passar i både tid och färg. Huset vi bor i är byggt ca 1891 och jag vill ha växter som användes vid den tiden.

Har väldigt mycket praktlysing i ena änden av muren ska man behålla den kvar eller ska jag ta bort den? Jag tycker det är svårt att kombinera färger och att få rabatten blommande hela säsongen som den ser ut nu är den otroligt skräpig och svårskött.

Jag har mycket gula dagliljor också. Jättetacksam för svar.

Med vänliga hälsningar Annelie i Norberg.

    Gammeldags och romantisk

Odla Svarar: 

Jag skulle nog ta upp allt och börja om från början. Breda ut rabatten ordentligt och bygga upp den med bra jord och någon sorts avgränsning mot gräsmattan. En rad plattor i gräsmattenivå mellan rabatten och gräsmattan är bra, det underlättar gräsklippningen och hindrar gräset att vandra in i rabatten.

En rad gammaldags buskrosor skulle ni kunna plantera bakom muren, om ni gör en rabatt med bra rosjord även på den sidan. Välj olika sorter i vita, rosa och rödrosa nyanser, välj också olika blomningstider.

Sedan kan ni bl.a. plantera de växter ni nämner i den nya rabatten. De höga växterna bakom, alltså riddarsporrar, men även stormhattar, höga höstastrar, strandveronika, styvklematis och liknande. Sedan kan stjärnflocka, storklocka, bergklint, prästkrage, brinnande kärlek, och såpört komplettera. Finns ofta i gamla trädgårdar till överflöd, kolla hos släktingar och bekanta om ni kan få plantor! Ta gärna även vara på de gammaldags dagliljorna ni har, men praktlysingen kan ni nog ta bort eller flytta till en mer undanskymd plats, kanske mot skogen, där den kan få lysa!

I kanten kan ni ha låg- och bredväxande nävor, kantnepeta, pärleternell, jättedaggkåpa mfl.

På hösten planterar ni gammaldags tulpaner, påsk- och pingstliljor i gluggarna och en kant av pärlhyacint för att det även ska blomma på våren. Perennornas yviga blad täcker sedan över eländet med den vissnande lökblasten.

Kanske vill ni även anlägga en egen örtagård med ljuvliga dofter för både själen och fjärilarna? Den kan ni göra i ett annat ställe, gärna nära en sittplats.

Sedan kan ni göra en pergola med gammaldags klängrosor med lavendel vid "fötterna", även den i närheten av sittplatsen.

Ni behöver också rama in tomten ordentligt med en yvig häck, gärna friväxande. Välj gammaldags romantiska växter, som brudspirea eller varför inte en ljuv rosenhäck av rugosa-rosor! Rosa rugosa 'Hansa' är en av de bästa.

I samband med detta, bygg in soptunnorna med plank eller en häck så de inte syns så väl.

Mot skogen kan ni bygga en surjordsrabatt där ni planterar stora, yviga sorter av rododendron. http://www.odla.nu/artiklar/surjord.shtml

Hur man gör de andra rabatterna och annat smått och gott kan ni läsa i Odlas Metoder-avdelning http://www.odla.nu/metoder/

Hoppas detta hjälper er på traven, det är nog jobb för flera år framåt!

Sylvia