Gammeldags och romantisk
Jag skulle nog ta upp allt och börja om från början. Breda ut rabatten ordentligt och bygga upp den med bra jord och någon sorts avgränsning mot gräsmattan. En rad plattor i gräsmattenivå mellan rabatten och gräsmattan är bra, det underlättar gräsklippningen och hindrar gräset att vandra in i rabatten.
En rad gammaldags buskrosor skulle ni kunna plantera bakom muren, om ni gör en rabatt med bra rosjord även på den sidan. Välj olika sorter i vita, rosa och rödrosa nyanser, välj också olika blomningstider.
Sedan kan ni bl.a. plantera de växter ni nämner i den nya rabatten. De höga växterna bakom, alltså riddarsporrar, men även stormhattar, höga höstastrar, strandveronika, styvklematis och liknande. Sedan kan stjärnflocka, storklocka, bergklint, prästkrage, brinnande kärlek, och såpört komplettera. Finns ofta i gamla trädgårdar till överflöd, kolla hos släktingar och bekanta om ni kan få plantor! Ta gärna även vara på de gammaldags dagliljorna ni har, men praktlysingen kan ni nog ta bort eller flytta till en mer undanskymd plats, kanske mot skogen, där den kan få lysa!
I kanten kan ni ha låg- och bredväxande nävor, kantnepeta, pärleternell, jättedaggkåpa mfl.
På hösten planterar ni gammaldags tulpaner, påsk- och pingstliljor i gluggarna och en kant av pärlhyacint för att det även ska blomma på våren. Perennornas yviga blad täcker sedan över eländet med den vissnande lökblasten.
Kanske vill ni även anlägga en egen örtagård med ljuvliga dofter för både själen och fjärilarna? Den kan ni göra i ett annat ställe, gärna nära en sittplats.
Sedan kan ni göra en pergola med gammaldags klängrosor med lavendel vid "fötterna", även den i närheten av sittplatsen.
Ni behöver också rama in tomten ordentligt med en yvig häck, gärna friväxande. Välj gammaldags romantiska växter, som brudspirea eller varför inte en ljuv rosenhäck av rugosa-rosor! Rosa rugosa 'Hansa' är en av de bästa.
I samband med detta, bygg in soptunnorna med plank eller en häck så de inte syns så väl.
Mot skogen kan ni bygga en surjordsrabatt där ni planterar stora, yviga sorter av rododendron. http://www.odla.nu/artiklar/surjord.shtml
Hur man gör de andra rabatterna och annat smått och gott kan ni läsa i Odlas Metoder-avdelning http://www.odla.nu/metoder/
Hoppas detta hjälper er på traven, det är nog jobb för flera år framåt!
Sylvia