Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Gammal lökväxt

Kaphyacint, Galtonia candicansHej där.
Nu kommer jag med en fråga som jag vore tacksam om du kunde besvara.

Jag har fått lökar av min mor som hon fått veta att de ska heta caphyacinter. Min mor har själv fått dem av en äldre kvinna för säkert 25 år sedan. Jag har haft mina lökar i ca 15 år.

Den är väldigt vacker och blommar ganska länge också. Jag har dem just nu i en stor urna och jag har inte haft lökarna uppe ur urnan på 3-4 år nu. Men det gäller att ha ett bra gödselmedel för då behöver man bara byta en del av jorden, utan att oroa lökarna. Det verkar som om de trivs bäst så. På hösten tar jag sedan in hela urnan och förvarar den frostfritt.

Min fråga är då:
Är det en väldigt gammal växt, och var kommer den ifrån från början?

Från frösådd kan det ta 2 år innan den blommar, men väl värd jobbet. Men nu har jag caphyacintlökar så jag klarar mig och jag har gett bort många under årens lopp för jag tycker den är väl värd att ta hand om.

Jag har bara sett denna blomma på enstaka ställen då jag har farit runt i Sverige. Så kan du hjälpa mig med genom att veta hur gammal denna växt kan vara och var den kommer ifrån så vore jag tacksam.

Tack på förhand.
Hälsningar Gunvor

Odla Svarar: 

Vilka vackra bilder!
Kaphyacint, Galtonia candicans (synonymer är Hyacinthus candicans och Ornithogalum candicans) är en art i familjen hyacintväxter. Den kommer från Sydafrika och Lesotho. Omnämns i Svenskt Trädgårdslexikon av A. Holzhausen 1938, tidigare uppgifter i Sverige kan jag inte se, men säkert har den funnits i landet innan dess.

Kaphyacint som även heter sommarhyacint, odlas som utplanteringsväxt i Sverige, precis som du gör, i urna, eller planterad i en varm rabatt och uppgrävd på hösten. I endast extremt varma lägen i sydligaste Sverige kan den vara härdig.

Sylvia