Gammal kaprifol

Mariana

Hejsan

Har en 25 år gammal kaprifol som växer runt en blomsterbåge vid grinden. När vi köpte stugan för 3 år sedan var den "risig" till att verka död förra våren/försommaren. Fick tipset att fylla på jord och gödsla, använde hästgödsel.

Nu i vår kom den till liv och växte så det knakade men i början av juli började den vissna, inom loppet av ca en månad försvann all grönska och den blev helt brun och torr. Inget synligt på bladen, har dock en kaninhåla ca 5 meter från kaprifolen, kan de ha skadat rötterna? Övergödslade jag den?

/Mariana

Odla Svarar: 

Hej

Hmm, det låter mysko. Kan det vara så att kaninerna har grävt en lya under kaprifolen så att de antingen har käkat upp rötterna eller så hänger rötterna "i tomma intet" i kaninhålan? Känn efter med ett spett om det känns tomt under kaprifolen.

Du kan pröva att klippa bort allt gammalt på kaprifolen, spara eventuella gröna och friska grenar som är saftfyllda inuti, inte de torra och döda, så att kaprifolen kan komma igen nästa vår om nu inte kaninerna har ätit upp den underifrån.

Med vänlig hälsning Sylvia